Смачна страва стане чудовою альтернативою класичному плову. До того ж, рис з куркою, приготований в духовці – це корисна і здорова їжа, що стане повноцінним обідом для всієї родини.
Підготуємо запечену курки з рисом
М’ясо потрібно добре промити під проточною водою та висушити паперовим рушником. Саме стегна або гомілки – ідеальний вибір, тому що курка з рисом в духовці може вийти занадто сухою, якщо використати скажімо грудку. Невелика кількість курячого жиру робить рис вологим, м’яким та насичує його смаком.
Ніжки натріть сіллю, перцем та обраними спеціями. Замариновані таким чином гомілки можна прибрати на 1 годину в холодильник, щоб м’яско ввібрало в себе якомога більше приправ.
Обсмажимо овочі на сковорідці
Цибульку та моркву почистіть і наріжте кубиками. Добре розігрійте сковорідку і налийте в неї олії. Тут без різниці – соняшникової чи оливкової. А от для яскравого смаку можна покласти шматочок вершкового масла.
Цибулю потрібно обсмажити до ніжно-золотистого кольору і лише тоді додавати моркву. Інакше у готовій страві вона буде відчуватися як варена. Овочі потримайте на сковорідці ще 1 – 2 хвилини, доводити моркву до м’якості зовсім не потрібно – вона доготується у духовці. Овочі вийміть, а олійку залиште – вона ще знадобиться.
Спеції – головна фішка в приготуванні курки з рисом в духовці
Рис добре промийте. Це можна зробити у друшляці або звичайній мисці, набираючи та зливаючи воду. Коли вода стане повністю прозорою – рис чистий.
Посоліть його і додайте приправу. Можна взяти спеціальну суміш, а можна поєднати самостійно. Спеції, які ідеально смакують із рисом:
- коріандр;
- мускатний горіх;
- куркума;
- сушений майоран;
- сушений базилік;
- сушена шавлія.
Часник очистіть і роздавіть ножем. В олії, де смажилися овочі, злегка обсмажте м’ясо і додайте роздавлений часник. Обсмажена курка, запечена з рисом, смакуватиме краще.
Запекти – і можна куштувати
Розігрійте духовку до 180°. Форму для запікання щедро змастіть олією, щоб нічого не пригоріло. На дно викладіть овочі, зверху – рис. Залийте усе водою. На самий верх рівномірно викладіть курячі частинки. Вони повинні майже повністю покриватися водою. Якщо води не вистачає – долийте ще.
Форму щільно закриваємо фольгою – так вода надмірно не випарується, а курка з рисом добре пропечеться і не згорить зверху.
Орієнтовний час випікання – 1 година. Щоб перевірити готовність, відкрийте краєчок фольги і проткніть курку виделкою. Вона повинна бути не жорсткою, мати зверху золотисту скоринку, а рис – повністю провареним. Запашна запечена курка з рисом готова. Смачного обіду!