Смачно нашвидкоруч приготувати вдома страву допомагають м’ясні заготовки. Розігрів, приготував якийсь гарнір і можна кликати рідню до столу. Представлений нижче рецепт курячої тушонки стане в пригоді кожному, хто віддає перевагу домашній їжі та любить запасатись про всяк випадок.
Точна кількість компонентів не вказана, бо вона залежить від об’єму м’яса, яке є в наявності.
Підготовка курки
Обираючи між варіантами, як зробити тушонку з курки найароматнішою, всі рецептури сходяться на використанні домашньої курятини. Придбана на ринку тушка теж підходить. Головне – м’ясо повинно бути свіжим, не піддаватись заморожуванню, лише охолодження. Тушонка зі старої курки буде сухуватою.
Курку краще замочити на ніч в холодній воді. Потім:
- промити ретельно під проточною водою;
- кістки можна повирізати та використати для приготування супів, залишені кістки в готовому продукті значно скоротять термін його зберігання;
- м’ясо необхідно нарізати невеликим шматками, зняти зайвий жир;
- посолити, поперчити на смак, добре перемішати, щоб спеції торкались всіх шматків.
- Жир, який залишився, поки відкласти, в кінці тушкування його треба розтопити та залити ним банки.
Заповнення місткостей
На дно кожної банки кинути по 3-4 горошини чорного перцю, 2 – духмяного, 1-2 лаврові листочки, 2-3 дольки часнику, 0,5-1 чайну ложку солі (для місткостей 0,5 л і 1 л відповідно). Далі:
- щільно наповнити куркою, не доходячи до бортиків тари 3 см;
- накрити кожну банку фольгою;
- на деко висипати 300 г солі або дно форми засипати піском, щоб тара не лопнула;
- відправити до холодної духовки, виставити температуру 2000, тушкувати 3 години, потім вимкнути духову шафу і залишити ємності там на 30-40 хвилин для остигання, щоб не було різкої зміни температури.
Фінальна стадія – залити курку розтопленим жиром, накрити металевими кришками, закатати, перевернути ємності, накрити теплою ковдрою для остаточного остигання. На цьому приготування заготовки завершено, простояти може понад 6 місяців тушонка куряча, рецепт універсальний.
Підлива до гарніру
На пательню викласти вміст однієї тушонки, розігріти, злити трохи жиру в іншу пательню. Туди додати порізану півкільцями цибулю, готувати на повільному вогні до напівготовності, додати порізані печериці, дрібку солі, поперчити. Коли гриби приготуються, додати їх до курки. На цьому підлива з курки і грибів готова!