Перейти до основного вмісту

Кіш із куркою

Кіш із куркою
40 хв.
4 персони

Відкритий пиріг кіш з куркою смачний у будь-якому вигляді: холодному чи теплому. Приготування пирога кіш із куркою зовсім нескладне, лише треба мати трохи терпіння та дозволити собі вільний час. Французький несолодкий пиріг із начинкою здавна завоював серця усього світу. Для його випікання використовується рубане тісто, в яке кладеться начинка й заливається яєчно-вершковою масою. За класичним рецептом використовується бекон, але сучасні варіанти можуть містити різноманітні складові, такі як м’ясо, риба, гриби, овочі або поєднання декількох інгредієнтів одночасно. Рецепт кіш Лорен з куркою – це справжнє відкриття для будь-якого гурмана. У Франції його подають на сніданок, але він чудово підійде як основна страва на обід чи вечерю.

Необхідні інгредієнти
Філе

150 г

Сир
Сир

100 г

Яйця
Яйця

2 шт і 1 жовток

Зелена цибуля
Зелена цибуля

1 пучок

Борошно
Борошно

200 г

Вершкове масло
Вершкове масло

100 г

Вершки
Вершки

(30-33%) – 150 мл

Сіль та спеції
Сіль та спеції

за смаком

Секрети приготування кишу

Історія пирога досить незвичайна. Перші його варіації з’явилися у французькій провінції Лотарингія, що межує з Німеччиною. Місцеві жителі, головним чином німці, завжди були ощадливими й не викидали залишки тіста, з якого випікали хліб. Замість цього вони пекли пироги. В начинку клали все, що було під рукою: м’ясні обрізки, бекон і різноманітні овочі. Зверху заливали збитими яйцями, пекли та подавали на стіл ситну страву. Французи запозичили рецепт та додали свої корективи. Вони додали багато сиру й замінили дріжджове тісто на пісочне. Після цих змін пиріг отримав назву «кіш Лорен».

Для приготування пісочного тіста спочатку потрібно порізати вершкове масло на кубики, змішати з борошном до стану крихти. Далі додати яйце, сіль, крижану воду та замісити тісто, яке потім тримається в холодильнику. Таке замішування тіста допомагає зберегти крупинки масла, що надають пирогу особливого смаку. Потім тісто розподіляють у формі з бортиками й розкладають начинку, а потім печуть в духовці.

Для начинки можна використовувати будь-які залишки з холодильника. Особливо смачним буде киш з куркою, а також можна спробувати киш з куркою і грибами рецепт. Зелені кабачки, моцарела та цибуля-порей додадуть пікантності, а інжир з блакитним сиром, броколі та лосось – особливого смаку. За класичним рецептом для заливання потрібні яйця та вершки, але ви можете проекспериментувати, додавши приправи та отримати новий смак.

Рецепт приготування киша з куркою

Кіш з куркою – простий пиріг з багатою начинкою, яка складається з твердого сиру, вершків та яєць. Цей пиріг варто приготувати в невеликій кількості та подавати до перших страв.

Крок 1
Розморозити куряче м’ясо, вийняти вершкове масло з холодильника. Коли масло стане м’яким, замісити тісто. Ретельно змішати всі інгредієнти для тіста, поки не утвориться щільна однорідна куля.

Крок 2
Нарізати куряче філе на шматочки та трохи відбити його кухонним молотком для рівномірного обсмажування на грилі. Обсмажити м’ясо до готовності та золотистої скоринки.

Крок 3
У мисці збити 2 яйця та додати залишок білка з приготування тіста. Суміш посолити та додати перцю на свій смак. Тертий твердий сир додати в суміш і ретельно збити виделкою.

Крок 4
Підготувати форму, бажано розбірну. Її не змащувати, оскільки тісто вже містить достатньо масла. Розкласти тісто у формі, включаючи бортики заввишки приблизно три сантиметри. Нарізати остигле куряче м’ясо соломкою та розкласти його на тісто. Якщо є бажання, можна посипати петрушкою, кропом чи кінзою. Залити начинку яєчно-вершковою сумішшю й рівномірно розподілити сир.

Крок 5
Розігріти духовку до 190-200 градусів. Поставити пиріг і випікати протягом не менш як годину. Вірність готовності можна перевірити за станом заливання – якщо воно підрум’янилось, то пиріг готовий.

Крок 6
Готовий пиріг вийміть з духовки, дайте йому охолонути принаймні 10-15 хвилин. Потім перекладіть на блюдо. Кіш із куркою можна подавати як гарячим, так і охолодженим.

Ще один варіант – це кіш з куркою та грибами, де рецепт не є складним, але приготування займає деякий час. Та варто зазначити, що завжди виходить смачно та ситно. Щоб полюбити цю французьку страву, достатньо скуштувати лише шматочок.